perjantai 31. heinäkuuta 2020

Mielipidekirjoitus Keskisuomalaisessa 31.7.2020

Jyväskylän sote-asioihin järkeviä päätöksiä

Jyväskylän kaupunki laatii parhaillaan vuoden 2021 budjettia. Säästöpaine on kova, jotta kaupungin talous pysyy edes siedettävällä tasolla. Sosiaali- ja terveyspalveluiden puolelle on asetettu 4,4 miljoonan euron säästö ensi vuodelle.

Nopeita ja helppoja ratkaisuja ei ole olemassakaan, joten kaupungin viranhaltijat ja päättäjät saavat lyödä viisaat päät yhteen, jotta tästä selvitään. Säästökeinojen valmistelu ja laskenta on aloitettu. Samalla kun pitää säästää, palveluntarve kasvaa etenkin ikäihmisten palveluiden kohdalla.

Jyväskylän väestö vanhenee kovaa vauhtia. Kotihoidon tukeminen kaikin keinoin on tärkeää, jotta ikäihmiset saavat asua omassa kodissaan.

Kotiin tarjottavat etäpalvelut voivat korvata soveltuvin osin kotihoitoa. Monet ikäihmiset ovat varsin näppäriä digitaalisten vehkeiden kanssa.

Tulevaisuudessa sosiaali- ja terveyspalveluita tulee tarjota kaupunkilaisille entistä enemmän digitaalisin keinoin. Koronan myötä olemme oppineet käyttämään monenlaisia etäyhteyksiä ja tätä kokemusta kannattaa hyödyntää palveluiden tarjonnassa.

Digitaalisin keinoin pystytään palvelemaan hyvin monia kaupunkilaisia ja samalla saamaan säätöä.

Kolmannen sektorin mukaan ottaminen entistä vahvemmin palveluiden tueksi on myös tärkeää. Yhdessä tekemällä saamme aikaan parempaa tulosta.

Alkuvuodesta avattu palvelukeskus Hanska on loistava esimerkki hyvin toimivasta palvelusta ja yhteistyöstä kolmannen sektorin kanssa.

Yhteistyö Jyväskylän sosiaalipalveluiden, Sovatek-säätiön ja Jyväskylän Katulähetys ry:n kanssa on hienoa työtä.

Päihteiden käyttäjät, asunnottomat ja muuten palveluiden ulkopuolella olevat kaupunkilaiset saavat Hanskasta konkreettista apua elämään. Ruokaa, puhtaanapitoa, sosiaalisia kontakteja ja palveluohjausta.

Mitä aiemmin asiakkaalle löydetään oikea palvelu, sitä halvemmaksi se ajan mittaan tulee.

Lastensuojelun kulut kasvavat joka vuosi ja se on huolestuttavaa. Oman tuotannon lisääminen lasten ja nuorten palveluissa on järkevää ja kestävää talouden tasopainottamista.

Jyväskylän ulkopuolelle on sijoitettu lapsia ja nuoria kalliisiin ostopalveluina hankittaviin lastensuojelulaitoksiin. Heidät täytyy siirtää kaupungin omiin yksiköihin. Tämä on säästöä.

Ei ole mitään järkeä maksaa yksityisen puolen lastensuojelulaitoksille ylisuuria vuorokausihintoja, kun pystymme hoitamaan monta asiaa omana tuotantona. Tämä vaatii kaupungilta työn koordinoimista ja uusien hoitopaikkojen avaamista.

Pääosin julkisen sektorin täytyy tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut. Tätä voidaan tarvittaessa täydentää yksityisen sektorin ostopalveluina.

Jyväskylä tulee selviämään tästä talouskriisistä, kun vain teemme yhdessä järkevä ja kauaskantavia päätöksiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti