maanantai 13. kesäkuuta 2022

Jussin puhe kaupunginvaltuustossa 13.6.2022

 

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja läsnäolijat

Asunnottomuuden puolittamisohjelma on hyvä. Viimeinkin asia otetaan kunnolla esille. Asunto ensin – malli on myös hyvä. Omassa asunnossa asuminen mahdollistaa sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttämisen apua tarvitsevalle paremmin. On selvä, että jos katto puuttuu päänpäältä, kaikkien asioiden hoitaminen on äärimmäisen vaikeaa.

Keitä asunnottomat ovat? Meillä on edelleen vallalla käsitys, että asunnottomat ovat rantojen miehiä ja likaisia kulkureita. Näin ei ole. Päällepäin asunnottomuus ei näy.

Asunnottomissa on myös nuoria ja nuoria aikuisia, alle 30-vuotiaita. Surullisia tarinoita asunnottomista nuorista minulla riittäisi vaikka millä mitalla, mutta usein kuvio menee seuraavanlaisesti: Nuori saa ensimmäisen oman asunnon, asunnossa alkaa viettää aikaa isompi porukka nuorisoa, bileitä alkaa olemaan päivittäin, tulee varoituksia, paikat alkavat menemään rikki ja vuokra jää maksamatta. Pahimmassa tapauksessa itse asunnon vuokraaja ei pysty asumaan itse asunnossaan, vaan se on vallattu muiden nuorten toimesta. Kohta on maksuhäiriö merkintä plakkarissa ja sitten ollaankin tilanteessa, että uuden asunnon hankkiminen on kohtuuttoman vaikeaa. Tällä hetkellä ainut vuokra-asuntoja maksuhäiriöisille nuorille vuokraava taho taitaa olla Jyväskylän nuoriso- ja palveluasunnot. Yksityisiltä markkinoilta saattaa saada asunnon tuurilla.

Onneksi nuorille on tarjolla apua asunnottomuuteen. Ohjaamosta saa asumisneuvontaa ja monet hankkeet pyrkivät auttamaan asunnottomuudesta kärsiviä nuoria. Päihteilevien nuorten asumisyksikkö, riittävän tuen mahdollistava tuettu asuminen ja turvatalo nuorille olisivat erittäin tervetulleita Jyväskylään.

Vielä pitää tehdä lisää työtä, että kenenkään ei tarvitsisi olla ilman asuntoa. Kiitos.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti