Nuorten uusintarikollisuus voi vähentyä ankkuritoiminnalla – Jyväskylässäkin hyviä kokemuksia
Jyväskylässä ankkuritoiminta on suunnattu erityisesti alle 15-vuotiaisiin nuoriin. Ankkurityön tiimiin kuuluvat poliisi, sosiaalityöntekijä, psykiatrinen sairaanhoitaja ja erityisnuorisotyöntekijä.
- Kun rikoksen tehnyt alle 15-vuotias nuori kohdataan Ankkuritiimissä, on se itsessään jo onnistuminen. Nuoren tekemä rikos otetaan vakavasti ja asiaan puututaan voimakkaasti. Poliisin puhuttelu on aina vakava paikka, kertoo erityisnuorisotyöntekijä Jussi Maasola Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluista.
- Tarvittaessa nuoren kanssa järjestetään useampi tapaaminen, jossa käydään läpi hänen tilannettaan kokonaisvaltaisemmin. Mietitään vapaa-ajan viettotapoja, kaveripiiriä, päihteiden käyttöä, tulevaisuutta ja niin edelleen.
Ankkuritiimin psykiatrinen sairaanhoitaja työskentelee nuorten mielenterveys- ja päihdehuolissa nuoren ja hänen perheensä kanssa. Sairaanhoitaja tekee tiivistä yhteistyötä mm. koulun toimijoiden kanssa.
- Ankkuritoiminnassa olennaista on nuoren ja perheen kohtaaminen nopeasti heti ensimmäisen tietoon tulleen rikollisen teon jälkeen. Silloin suunnan muuttaminen nuoren elämässä on mutkattominta eikä teoista ennätä tulla kauaskantoisempia seuraamuksia, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Laura Vainio-Pernu poliisisosiaalityöstä ja jatkaa:
- Ankkuritiimiläiset kulkevat lyhyemmän tai pidemmän yhteisen matkan nuoren kanssa. Usein riittää jo yksikin tapaaminen, jossa mietitään yhdessä perheen kanssa, onko tarpeen ohjata perhettä palveluissa eteenpäin. Vaikka perheellä ei juuri sillä hetkellä olisi tuen tarvetta, on jokainen ankkuritapaaminen loistava tilaisuus kertoa kaupungin palveluista nuorille ja heidän perheilleen. Parasta olisi, ettei kukaan jäisi turhan pitkään yksin miettimään hankalissa tilanteissa.
Moniammatillinen tiimi tapaa nuoren ja hänen perheensä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Ankkuritoiminnassa tapaamisia järjestetään 1–5 kertaa. Vanhemmat ja huoltajat kutsutaan ensimmäiseen tapaamiseen mukaan. Maksuttomien tapaamisten tarkoituksena on löytää keinoja tai sopivaa tukea nuoren tilanteen parantamiseen.
Ankkuritoimintaan osallistuneilla pienempi riski uusia rikoksensa vuoden sisällä
Tuoreen tutkimuksen mukaan ankkuritoimintaan osallistuneilla nuorilla oli vertailuryhmää pienempi riski tehdä uusia rikoksia vuoden sisällä edellisestä rikoksesta. Tutkimuksen perusteella ankkuritoiminta vaikuttaa toimivan niiden nuorten kohdalla, joilla on jo taustallaan rikosepäilyjä.
Rikoskäyttäytyminen kasautuu usein tietyille yksilöille. Näin pieni osa ihmisistä tekee merkittävän osan kaikista rikoksista. Siksi ankkuritoiminnan kohdentaminen kohonneen riskin nuoriin saattaa olla merkittävää rikosten kokonaismäärän kannalta.
Tutkimuksen toteuttivat Markus Kaakinen, Teemu Vauhkonen, Maiju Tanskanen ja Tommi Hoikkala: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/164154/VNTEAS_2022_40.pdf
Ankkuritoiminnalla estetään myös perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa
Ankkuritoiminta puuttuu varhaisessa vaiheessa nuoren rikolliseen käyttäytymiseen. Toiminnalla estetään myös perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa ja ohjataan osapuolia tarvittaessa avun ja tuen piiriin. Ankkuritoiminnasta vastaa valtioneuvoston tasolla sisäministeriö ja työtä ohjaa eri toimijoista koottu Ankkuritoiminnan kehittämisryhmä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti