keskiviikko 8. helmikuuta 2017

SDP on menneisyyden puolue?


SDP on menneisyyden puolue? Näin kuulee aika usein sanottavan.
Pitääpäs ihan miettiä itsekin asiaa. Jotta pystyy ymmärtämään nykyistä aikaa, on syytä ymmärtää hieman historiaa.
Kun tarkastellaan SDP:n historiaa ja puolueen saavutuksia, voi helposti todeta, että ajanhermolla on eletty. Ei menneisyydessä vaan juuri tässä hetkessä, katse kohti parempaa tulevaisuutta.
SDP on pystynyt ja pystyy tulevaisuudessakin tekemään juuri oikeat ratkaisut, joilla parannetaan kaikkien ihmisten hyvinvointia ja poistetaan huono-osaisuutta. Lapsiin ja nuoriin on satsattu historiassa ja niin tulee tehdä tulevaisuudessakin.
Mitkä asiat ovat SDP:n historiassa suuria saavutuksia?
Tässäpä muutama, minun mielestäni, tärkeä saavutus:

 

1921 Toteutettiin oppivelvollisuuslaki.

1927 Tuli voimaan terveydenhoitolaki, joka loi pohjan kansalaisten terveydestä huolehtimiselle.

1948 Sosialidemokraatit toteuttivat lapsilisälain.

1968 Toteutettiin aikamme merkittävin sivistyspoliittinen tavoite – saatiin laki peruskoulusta.

1988 Uudistettiin työelämää koskevaa lainsäädäntöä: vaarallisiin töihin työsuojeluvaltuutetun keskeytysoikeus ja työntekijän kieltäytymisoikeus, yksilölliset työajat, tilapäinen ja osittainen hoitovapaa pienten lasten vanhemmille. Työsopimuslain muutoksella pidennettiin irtisanomisaikoja ja parannettiin työsuhdeturvaa sekä osa-aika-työntekijöiden asemaa.

2000 Kunnallisten sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin maksukatto 1.1.2000 alkaen.

2001 Kaikille 6-vuotiaille oikeus maksuttomaan esiopetukseen 1.8.2001 lähtien. Eduskunta hyväksyi lain samaa sukupuolta olevien parisuhteen rekisteröimisestä.

2003 Vähemmistövaltuutetun virka perustettiin.

2004 Yhdenvertaisuuslaki voimaan. Lain tarkoituksena on turvata ihmisten samanlainen kohtelu vertailukelpoisissa tilanteissa yhteiskunnan eri lohkoilla.

2005 Lapsiasiainvaltuutetun virka perustettiin.

2007 Parannukset perheille: Adoptiovanhempien vanhempainrahakautta pidennettiin ja perhehoitajien tukea parannettiin. Perhevapaauudistus:  vanhempainpäivärahoja korotettu, ja ns. isäkuukauden käyttöä joustavoitettu.

2012 Perusturvan korotus 100 €/kk

2013 Nuorisotakuu voimaan 2013 alusta – jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu- opiskelu, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi ilmoittautumisesta

2014 Uusi sosiaalihuoltolakivoimaan 2015 – lapsiperheiden kotipalvelua lisätään

 

 

2 kommenttia:

  1. Hyvä Jucci--lapsiasiainvaltuutettu on muuten joskus muinoin pyytänyt pikkuveljeäni hänelle töihin..!

    VastaaPoista
  2. Hienoa! On todella tärkeää, että meillä on lapsiasiainvaltuutettu. Kaikessa päätöksenteossa on aina huomioitava lapse ja nuoret.

    VastaaPoista