torstai 1. lokakuuta 2020

Laki hoitajamitoituksesta

 


Tänään 1.10.2020 tulee voimaan vanhuspalvelulain lakisääteinen henkilöstömitoitus 0,7 porrastetusti. Porrastus tapahtuu vuosien 2020-2023 aikana. Lain tavoitteena on turvata vanhuksen mielekkään elämän mahdollistavat palvelut. Tarkoitus on parantaa asiakas- ja potilasturvallisuutta varmistamalla hoivatyötä tekevän henkilöstön riittävyys.

Tämä on kerta kaikkiaan hieno asia! Ikäihmiset saavat parempaa palvelua. Työntekijöiden välitön hoitotyö kasvaa. Nythän on ollut tilanne niin, että hoitotyöhön palkatut hoitajat ovat tehneet montaa muuta tärkeää tehtävää oman työn ohella mm. kokin, pyykinpesun ja siivoojan tehtäviä. Kaikki tehtävät ovat tärkeitä, mutta kukaan ei pysty tekemään kaikkea yhtä aikaa.

Miten tähän on ajauduttu? Näin ei ole ollut aina. Uskallan väittää, että yksi syy tähän on yksityisten palveluntuottajien voitontavoittelu. Jotta pystytään maksimoimaan voitto, täytyy työntekijöiden venyä moneen. On työnantajalle halvempaa laittaa hoitotyötä tekevän työntekijän tehtäviin kokin hommat, kuin palkata kokki. Kilpailu on kovaa vanhuspalveluiden saralla. Usein kilpailutuksen voittaa se, joka tarjoaa halvimmalla palveluita kunnille. Samaan aikaa pitäisi yrityksen tehdä voittoa. Jostain on siis tingittävä ja tässä tapauksessa tingitään välittömästä hoitotyöstä. Se ei ole mielestäni oikein.

Uskon, että uusi laki tuo tullessaan paljon hyvää. Asiakas edellä ajattelu vahvistuu, koulutetut hoitajat saavat keskittyä hoitotyöhön, palvelun laatu paranee ja työntekijöiden työhyvinvointi kasvaa. Vanhukset pitää hoitaa kunnioittavasti ja inhimillisesti. Arvokas ja mielekäs elämä kuuluu myös vanhuksille. Uusi henkilöstömitoitus on enemmän kuin tervetullut.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti