maanantai 7. helmikuuta 2022

Jussin blogi töistä


Kannabiksen viljely ei ole hyvä asia, eikä kovin kestävä tulevaisuuden unelma.Laulumikrofoni Veturitallien Konepajassa
Nuorten kohtaamispaikka Bostari tavoittaa 13–29-vuotiaita nuoria Jyväskylän keskustassa Forumin tiloissa. Bostarin työntekijöiden tehtävä on palveluohjaus. Yhdessä nuorten kanssa etsitään tarkoituksen mukaiset palvelut. Nuoria ohjataan moneen eri auttavaan tahoon mm.  ruoka-apu Lyydiaan, Nuorten talon palveluihin ohjaamoon, nuorisovastaanotolle ja J-nappiin. Bostarilla työskentelee kaupungin, seurakunnan, Gradian, Katutason ja nuorisovastaanoton työntekijöitä. Nuoria kuullaan heidän arkensa asioissa ja heidän kanssaan keskustellaan etsien ratkaisua ongelmiin. Keskusteluissa pyritään etsimään nuoren omia vahvuuksia ja suuntaamaan katse tulevaisuuteen.

Bostarilla käytiin taannoin keskustelu tulevaisuuden unelmista nuorten kanssa. Muutama nuori unelmoi räpin tekemisestä ja kannabiksen kasvattamisesta. Tämmöisellä erityisnuorisotyön setämiehellä herää tietenkin tässä vaiheessa huoli. Räpin tekeminen on ihan ookoo, mutta itsensä elättäminen räppäämällä on hyvin epätodennäköistä. Kannabiksen viljely ei ole hyvä asia, eikä kovin kestävä tulevaisuuden unelma. Jokainen meistä unelmoi niistä asioista, joista itse tykkää. Toisilla unelmat ovat realistisempia kuin toisilla. 

Kannabiksen kasvatus on yleistä myös täällä Jyväskylässä. Jyväskylässä sijaitsee jopa kannabiksen kasvattamiseen erikoistunut kauppa, josta saa ostaa ihan laillisesti tarvittavia kasvatusvälineitä. Kannabiksen käyttö on arkipäivää monen nuoren kohdalla. Bostarilla ei juurikaan hätkähdetä, jos polttelu tulee ilmi keskusteluissa. Huoli herää kyllä jokaisen keskustelun kohdalla. 

Työssäni olen kohdannut useammankin nuoren, joka on rakastunut kannabikseen niin kovasti, että se on loppujen lopuksi vienyt kaiken. Pää on täysin jumissa alle kolmekymppisenä, opiskelut ovat jääneet ja elämää hallitsee ainoastaan kannabis. Näiden nuorten kohdalla minussa herää suru. Mitä kaikkea heistäkin olisi voinut tulla, jos kannabis ei olisi saanut heissä valtaa. 

Päihdekokeilut ovat aina kuuluneet nuoruuteen. Onneksi suurimmalla osalla nuorista kannabiksen polttelu jää muutamaan kokeilukertaan. Apua Jyväskylästä löytyy, jos kokee päihteiden käytön hallitsevan liikaa elämää. 

Jussi Maasola
Ankkurin erityisnuorisotyöntekijä


Täältä pääsee katsomaan Jyväskylän nuorisotyön blogin:
Blogi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti