tiistai 22. syyskuuta 2020

Mitäkö mietin? Tietenkin rahaa!

 


Mitäkö mietin? Tietenkin rahaa! Nyt en mieti omaa talouttani, koska siinä ei ole paljoakaan miettimistä. Mietin meidän kaikkien yhteisiä rahoja.

Tällä viikolla lautakunnassa on esityslistalla Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialan talousarvioesitys vuodeksi 2021. Lopullinen toimintakate tulee olemaan pikkuisen alle 420 miljoonaa euroa. Kuten hyvin tiedämme, kuntien talous on joka vuosi kiikun kaakun ja kun tähän vielä lisätään koronan aiheuttamat menot, ollaan todella vaikeiden päätösten edessä. Säästää pitäisi, mutta mistä?

Otetaanko omaishoitajilta, otetaanko ikääntyneiden laitoshoidosta, otetaanko lastensuojelusta vai mistä napsaistaan säästöt? Tehdäänkö säästöä lasten ja perheiden palveluista, ennaltaehkäisevästä työstä? Esimerkkinä vaikkapa oppilashuollon psykiatristen sairaanhoitajien vähentäminen. Vai käytetäänkö vahvempia tukitoimia ongelmien ilmaannuttua. Menojen kasvua voidaan varmuudella hillitä ennaltaehkäisevällä työllä. Lastensuojelun kulut ovat jatkuvasti kasvussa ja suurin syy tähän on ostopalvelujen lisääntyminen. Otetaanpa tästä pieni esimerkki: lastensuojelussa yhden nuoren peruslaitossijoitus maksaa n. 300€ /vrk. Jos nuori on sijoitettuna vuoden, on hintalappu kunnalle n. 110 000€ /v. Mikäli nuorelle tarvitaan vahvempaa tukea, hinta nousee jopa tuplaten.

On mahtavaa, että maamme hallitus on tekemässä hyviä päätöksiä kuntien taloudelliseksi tueksi. Oppivelvollisuusikää tullaan nostamaan. Tämä on loistavaa! Oppivelvollisuusiän nostaminen on kauaskantoinen satsaus, jossa tulokset näkyvät vasta monen vuoden päästä. Olen varsin vakuuttunut, että tällä toimella saadaan kunnissa aikaan säästöä. Tämä on ennaltaehkäisevää työtä lasten ja nuorten parhaaksi.

Kyse on arvovalinnoista. Kysymys kuuluu: otetaanko taloudellista velkaa vai otetaanko sosiaalista ja terveydellistä velkaa? Kumpi tulee halvemmaksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti