torstai 11. maaliskuuta 2021

Jussin kirjoitus Demokraatissa!


https://demokraatti.fi/kun-on-kiitoksen-aika-sita-ei-pida-saastella?fbclid=IwAR1PvSO3ZcWbuKHiQIwjDZVWv3cqEIfSAw4Kxq3qx_BNK3HLlQ-fEhwrU50 


Kun on kiitoksen aika, sitä ei pidä säästellä

Silloin kun kaikki toimii omassa kunnassa, ollaan hiljaa. Vettä tulee hanasta, sähköä töpselistä, tiet on aurattu, koulut toimivat, päivähoidossa on kivaa, lääkäristä saa apua ja mummoa hoidetaan hyvin. Auta armias, jos joku kunnan palvelu muuttuu tai ei toimi.

Puskaradiot laulavat Facebookissa, työpaikan kahvipöytäkeskustelut käyvät kuumana ja yleisönosaston kirjoitukset täyttyvät kiukkuisista kuntalaisista. On ihan oikein, että kunnan palveluita myös kritisoidaan, se on kuntalaisten oikeus. Se auttaa myös kehittämään palveluita ja löytämään heikot kohdat. Mutta kohtuus kaikessa.

Usein tunteiden purkaukset sekä kritiikki kunnan palveluja kohtaa nousee koetusta heikosta palvelusta, joskus väärinkäsityksistä. On inhimillistä, että virheitä sattuu kaikille. Myös kunnan palvelut ovat haavoittuvaisia ja eivät aina toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Parantamisen varaa on aina, sitä ei kiistä kukaan. Totuuden nimissä pitää myös todeta, että suurin osa kuntien palveluista toimii moitteettomasti.

Saatuun palveluun suhtaudutaan usein tunteen tasolla, mikä on täysin luonnollista. Sitten kun asiaa käsitellään tiedon ja faktan pohjalta, tunteet laantuvat ja ymmärretään mistä on kyse. Esimerkkinä tästä olkoon vaikkapa korona rokotukset. Miten vanhukset pääsevät rokotuspaikalle? Miksi mummo ei saa rokotetta heti? Vastaus: kaikki kyllä rokotetaan heti, kun vaan saadaan rokotetta. Kaikki vanhukset myös rokotetaan, vaikka kotikäynnillä.

On paljon helpompi ilmaista negatiiviset tunteet, kuin jakaa positiivisuutta. On helpompi nähdä ympärillä olevat epäkohdat, kuin se kaikki hyvä mitä jo on. Kun on kiitoksen aika, sitä ei pidä säästellä. Ei ole suuri vaiva antaa kiitos saadusta palvelusta, vaikka siellä somessa.

Ps. Suomen yleisin lintu on muutosvastarinta.

 

Jussi Maasola

Jyväskylä

varavaltuutettu, sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti