keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Miten ehkäistä ulkopuolelle jäämistä?


Miten ehkäistä ulkopuolelle jäämistä?
-Miten tavoittaa hiljaa ulkopuolelle jäävät lapset ja nuoret? Tekemällä töitä. Ei ne nuoret tule sinun luokse ja kerro, että voisitko auttaa minua kun minä olen tälläinen tossukka. Vaaditaan pitkäjänteistä, kestävää, jopa väsyttävää ja hermoja raastavaa työtä. Vain tekemällä onnistuu.
-Vanhemmuuden tukeminen, mitä voimme tehdä? Niimpä. Jos nyt mennään ihan lain mukaan, niin aina on otettava huomioon riittävällä tavalla vanhempien ensisijainen velvollisuus ja oikeus päättää lapsensa hyvinvoinnista ja kasvatuksesta. Ulkopuolelta vanhemmuuteen puuttuminen on aika kova juttu. Mikäli huomataan, että perhe tarvitsee tukea, niin ei kannata jäädä asian kanssa yksin, vaan etsiä yhteistyökumppaneita ja ryhtyä töihin.
-Erilainen oppijuus ja sen huomioiminen opinnoissa? Oppimisen vaikeudet voivat olla ulkopuolelle jäämisen riskiä suuresti lisääviä. Tämä on totta varsin monen nuoren kohdalla. Onneksi asia huomioidaan nykyään aika hyvin. Tietoa erilaisista oppijoista on saatavilla paljon, jos vain haluaa. Erilainen oppijuus ei tarkoita enää, että poika on vaan tyhmä ja hidas, vaan hän on erilainen ja hänelle pitää räätälöidä sopivat opinnot. Mielestäni tähän on kohtalaiset mahdollisuudet nykyisissä opinahjoissa.
-Voiko ilman perinteistä työuraa löytää oman tiensä yhteiskunnassa? Kyllä voi. On selvä juttu, että työ ei ole enää sitä samaa liukuhihnaduunia loppuelämän, mitä se oli vielä vaikkapa 80–90-luvulla. Työn merkitys on eri nuorille kuin meille vähän vanhemmille. Pätkätyö ei välttämättä tarkoita syrjäytymistä. Työstä haetaan muutakin pelkkää toimeentuloa.
-Mitä pitäisi tehdä jotta tuki ja apu kohdistuu tehokkaasti? Tehokkuus on aika ikävä sana, kun siitä puhutaan kasvatuksen yhteydessä. On muistettava, että muutokset tapahtuvat usein tavattoman hitaasti ja tulokset annetusta avusta näkyvät vasta vuosien päästä. Oleellista on keskittyä niihin nuoriin, jotka eivät muualta saa apua ja tukea.
-Millaista yhteistyötä tarvittaisiin? Yli rajojen menevää yhteistyötä, sekä kirkollisella  että maallisella puolella. Yksin puurtaminen ei ole järkevää ja siihen kuolee ennen pitkää. On myös tärkeää löytää nuorelle tarkoituksen mukainen palvelu.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti