lauantai 1. tammikuuta 2022

Arjen asiantuntijuutta aluevaltuustoon!

Arjen asiantuntijuutta aluevaaleihin

Jussi Maasola

Tammikuussa äänestetään ensimmäistä kertaa aluevaaleissa. Keski-Suomesta valitaan 69 aluevaltuutettua päättämään siitä, miten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi ja ensihoito järjestetään.

Uusi hyvinvointialue vastaa 275 000 keskisuomalaisen palveluista. Kyseessä ei ole ihan pikku asia.

Tulevat valtuutetut päättävät mm. missä on lähin terveyskeskus, kuinka nopeasti pääset hoitoon, miten ikäihmiset hoidetaan, missä on lähin palokunta, onko koulukuraattoripalvelut riittävät jne.

HYVINVOINTI ON tärkeintä mitä meillä on. SDP on luonut tähän maahan hyvinvointia jo yli 120 vuotta. Demarit ovat vahvasti tasa-arvoisten julkisten palveluiden kannattajia.

Me haluamme, että jokainen saa tarvittavan hoidon ja hoivan riippumatta rahapussin paksuudesta.

Suurimpina haasteina hyvinvointialueellamme on tulevaisuudessa väestön ikääntyminen ja työvoiman riittävyys. Ikäihmisillä on oikeus saada tarpeen mukaisia palveluita asumismuodosta riippumatta.

Ikäihmisten on voitava elää omassa kodissaan turvallisesti ja saada tarvittavat, laadukkaat palvelut kotiin.

Kotona asumisen ja tehostetun palveluasumisen väliin on luotava nykyistä enemmän turvallisia, monimuotoisia, joustavia, yhteisöllisiä ja toimintakyvyn säilymistä tukevia asumis- ja palvelukokonaisuuksia.

Omaishoitajien merkittävää työtä ei pidä unohtaa. Omaishoidon kriteerit on yhdenmukaistettava koko maassa, tuen määrää on tarkistettava ja siihen on varattava riittävät resurssit.

SOSIAALI- JA terveysalaa on kohtaamassa työvoimapula. Tarve uusiin työntekijöihin kasvaa eläköitymisen lisäksi myös kasvavan palvelutarpeen vuoksi.

Jotta meillä on tulevaisuudessakin riittävä määrä sotealan ammattilaisia, on kiinnitettävä huomiota seuraaviin asioihin.

Henkilöstön hyvinvointi on ratkaisevan tärkeää, työolot täytyy saada inhimilliseksi ilman kohtuutonta työkuormaa. Työn johtaminen ja resurssointi täytyy olla kunnossa, jotta alan houkuttelevuus säilyy.

Pidemmällä aikavälillä tarvitaan laajempi tarkastelu sosiaali- ja terveysalan palkkaukseen. Oppisopimuspaikkoja ja muita työssäoppimismahdollisuuksia on tarjottava entistä enemmän.

Tuleva aluevaltuuston tehtävä ei tule olemaan helppo, siksi aluevaltuustoon tarvitaan arjen asiantuntijuutta.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenenä tiedän, että aluevaltuustoon ei kannata lähteä jarruttamaan päätöksiä ja mölisemään turhia vaan kehittämään palveluita meidän kaikkien keskisuomalaisten hyväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti