perjantai 7. tammikuuta 2022

Nyt on kovaa tekstiä aluevaaleista!

 


Nyt on kovaa tekstiä aluevaaleista!

Olen viidettä vuotta Jyväskylä sosiaali- ja terveyslautakunnassa, siis juuri siellä missä tehdään ne päätökset, jotka siirtyvät uudelle aluevaltuustolle. Ilolla voin todeta, että lautakunnassa ei juurikaan politikoida. Joskus ollaan eri mieltä asioista, mutta aina on löydetty yhteinen, kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu asioihin.

Mitä eroja puolueilla on sosiaali- ja terveysasioissa? Sote asiat ovat sellaisia, että niistä on aika vaikea olla erimieltä. Kaikki puolueethan haluavat hyvät palvelut. Kun oikein tarkasti mietitään, niin kyllä niitä eroja alkaa syntymään.

Hyvinvointi on Sosialidemokraattien ydinosaamista. Pohjoismainen hyvinvointivaltio on turvannut suomalaisille toimivan, turvallisen arjen. Meille keskeistä on palvelut. Se, että jokainen meistä voi luottaa pääsevänsä hoitoon, saavansa apua ja löytävänsä neuvot ja tuen niitä tarvitessaan. SDP:lle palvelujen saatavuus yhdenvertaisesti kaikkialla Suomessa on prioriteetti. Kyse on yhdenvertaisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta. SDP on vahvasti julkisten palveluiden puolusta.

Kokoomus on vahvasti yksityisten palveluiden puolustaja. He haluavat sosiaali- ja terveyspalvelut yksityisten firmojen tuottamaksi. Kokoomus haluaa päästä käsiksi julkisen sektorin rahoihin ja ottaa niistä osan omaan taskuun. Kokoomus haluaa laskea veroja, mikä tarkoittaa julkisen sektorin köyhtymistä ja sitä kautta palvelujen heikentymistä. Eniten tämä heikennys tulisi koskemaan kaikista heikoimmassa asemassa olevia kansalaisia. Matala verotus ja yksityiset palvelut suosivat rikkainta väestönosaa. Tässä on valtava ero demareihin verrattuna.

Keskusta on mielenkiintoinen puolue sosiaali- ja terveys asioissa. Se keikkuu puolelta toiselle vasemmiston ja porvareiden välissä. Epävarmuus on Keskustan politiikassa läsnä. Ei voi tietää haluavatko he tänään yksityistää kotihoidon vai ei. Huomenna voi olla toinen ääni kellossa.

Vihreät ovat vihreitä. Heidän sosiaali- ja terveyspolitiikkansa on lähellä Keskustaa. Ei voi olla varma millä puolella he keikkuvat. Vihreät eivät ole erityisen meritoituneita sote asioissa.

Perussuomalaisten sosiaali- ja terveyspolitiikasta minulle jäänyt mieleen ainoastaan yksi asia. Kun lautakunnassa on ollut käsittelyssä maahanmuuttajien, pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden terveyspalvelut, he ovat vastustaneet niitä kiivaasti. He eivät halua antaa ulkomailta tulleille mitään terveyspalveluita. Persuilla ei ole mitään annettavaa sote asioihin.

Vasemmisto on lähimpänä demareiden ajatusmaailmaa. Mikä sitten erottaa vasurit ja demarit? Vasemmiston ehdottomuus on ehkä se erottava tekijä. Demarit pystyvät toimimaan kaikkien muiden puolueiden kanssa, kunhan vaan sovitaan asiat. Vasurit ovat vahvasti ideologiansa vankeja.

Sitten on olemassa pienpuolueita, näitä liikenyttejä, rkp, kristillisiä ja mitä näitä nyt onkaan. Näihin puolueisiin ei kannata tuhlata hyvää tekstiä ollenkaan.

Sinä päätät, millaista politiikkaa uudella hyvinvointialueella tehdään. Muista äänestää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti